1. ročník soutěže profesionálních kuchařů
PRŮBĚH SOUTĚŽE
Soutěž proběhla ve dvou soutěžních kolech
1. kolo
Soutěžící v 1. kole měli za úkol připravit jeden předkrm a jedno hlavní jídlo. Jako základní surovina pro předkrm byl vybrán celý kuchaný pstruh duhový s hlavou, v případě hlavního jídla pak kachní prsa s kůží. Obě stěžejní suroviny musí pocházet z České republiky.
Předkrm (teplý či studený):
Dominantní surovina: pstruh duhový (celý, kuchaný s hlavou, sladkovodní nebo z chovu, země původu ČR, váha 200 až 300 g)
Hlavní jídlo s přílohou:
Dominantní surovina: kachní prsa s kůží (země původu ČR, váha cca 0,5 kg). Do menu se měla promítnout tradiční česká kuchyně v moderním pojetí čili postupy přípravy, chutě, tradiční suroviny atp.
Vybrané produkty musely být uvedeny v materiálové i finanční kalkulaci.
Kalkulace receptury musela odpovídat 10 porcím při talířovém podávání a nákupní cena surovin na 1 porci/osobu (pro celé menu) měla činit maximálně 250,- Kč.
Kalkulace receptury musela odpovídat 10 porcím při talířovém podávání a nákupní cena surovin na 1 porci/osobu (pro celé menu) měla činit maximálně 250,- Kč.
Co se hodnotilo?
Celkový dojem, kreativita
Složení receptury, pracovní postup
Ekonomické hledisko, náročnost surovin
Vypracování kalkulace
Složení receptury, pracovní postup
Ekonomické hledisko, náročnost surovin
Vypracování kalkulace
2. kolo
V 2. kole něm se utkali finalisté v praktické části, kdy jejich kuchařské výkony byly hodnoceny 2 poroty sestavené ze členů Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR.
VÝHRY
Soutěžilo se o tyto výhry

- 3denní letecký zájezd na prestižní soutěž kuchařů Bocuse d'Or ve francouzském Lyonu
- Účast na tréninku Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR
- Výrobky Chef Club v hodnotě 10.000 Kč
- Sada nožů Wüsthof
- Rondon nebo voucher v hodnotě 1.000 Kč od společnosti Fomi

- Výrobky Chef Club v hodnotě 5.000 Kč
- Sada nožů Wüsthof
- Rondon nebo voucher v hodnotě 1.000 Kč od společnosti Fomi

- Výrobky Chef Club v hodnotě 2.000 Kč
- Sada nožů Wüsthof
- Rondon nebo voucher v hodnotě 1.000 Kč od společnosti Fomi
4. - 10. místo
Sada universálních nožů Wüsthof
odborná porota
Složená z profesionálů
Bc. Miroslav Kubec
Prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR
Marek Svoboda
Executive Chef společnosti Bidfood, akreditovaný komisař WACS a lektor Kulinářské Akademie EU
Ing. Roman Sejval
Vedoucí gastronomických předmětů Bukaschool s.r.o.
Tomáš Popp
Manažer Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
Prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR
Marek Svoboda
Executive Chef společnosti Bidfood, akreditovaný komisař WACS a lektor Kulinářské Akademie EU
Ing. Roman Sejval
Vedoucí gastronomických předmětů Bukaschool s.r.o.
Tomáš Popp
Manažer Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
vyhodnotila všechny přihlášky do soutěže Chef Club Clulinary Challenge a vybrala tyto kuchaře, kteří splnili zadání a získali nejvíce bodů
a postoupili do 2. kola, které se konalo v Praze – Průhoniocích, v Akademii Grosseto v pátek 7. 12. 2018 od 8:00.
a postoupili do 2. kola, které se konalo v Praze – Průhoniocích, v Akademii Grosseto v pátek 7. 12. 2018 od 8:00.
vyhodnotila všechny přihlášky do soutěže Chef Club Clulinary Challenge a vybrala tyto kuchaře, kteří splnili zadání a získali nejvíce bodů a postoupili do 2. kola, které se konalo v Praze – Průhoniocích, v Akademii Grosseto v pátek 7. 12. 2018 od 8:00.
vítězové
Odborná porota zvolila vítěze

JAKUB HOLÝ
restaurace Aureole, Praha
restaurace Aureole, Praha

MARTIN KOŠŤÁL
Valmer restaurant and shop, České Budějovice
Valmer restaurant and shop, České Budějovice

MICHAL GOŽO
Hotel Dvořák, Tábor.
Hotel Dvořák, Tábor.